"Ifemelu oli musertua miehen sanattoman raivon alle. Miten jokin periaate, ilmassa leijuva abstrakti asia, saattoi kiilautua niin tukevasti heidän väliinsä ja muuttaa Blainen aivan toiseksi?" - Chimamanda Ngozi Adichie/Kotiinpalaajat

Kotiinpalaajat on lämminhenkinen kertomus suorapuheisesta nigerialaisnaisesta Ifemelusta, joka päättää kolmentoista Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen palata takaisin Nigeriaan. Nigeriassa odottaa suku ja teinirakkaus, Obinze, joka on voittanut vaikeudet ja menestynyt sekä työssä että yksityiselämässä, mennyt naimisiin kauniin ja miellyttämisenhaluisen Kosin kanssa, ja saanut tyttären, Buchin. Ifemelun ja Obinzen tarinaa kerrotaan takautuvasti siihen asti, kunnes Ifemelu laskeutuu Nigerian maaperälle ja rakkaus, jota edes välimatka ei ole viilentänyt, leimahtaa uuteen paloon. 

Tarinassa näkökulma vaihtuu Ifemelusta ja Obinzeen ja takaisin, ja väliin mahtuu puoliammattimaisesti blogia kirjoittavan Ifemelun rotuaiheisia blogikirjoituksia. Lukijalle esitellään ihmisiä eri yhteiskuntaluokista ja roduista, seurataan Obaman presidenttikampanjaa, ja tietenkin ihastutaan, surraan, ja tunnetaan.  

Tähän mennessä lukuhaasteeseen luetuista kirjoista tämä on ollut ylivoimaisesti paras. Henkilökuvaus on tarkkanäköistä, anteeksipyytelemätöntä ja rehellistä, mutta vailla katkeruutta ja provosointia. Edes kulttuurieroja, ennakkoluuloja, tai tietämättömyydestä ja epävarmuudesta kumpuavaa piilorasismia ei demonisoida; se vain paljastetaan äidillisen lempeästi, voimakkaimmillaankin nuhtelevasti. Tästä romaanista ei löydy pahiksia ja hyviksiä, kaltoinkohtelijoita ja kaltoinkohdeltuja; on vain ihmisiä, joilla on erilainen tausta ja toisistaan poikkeava tapa katsella maailmaa. Ketään ei nosteta jalustalle, eikä ketään murjota jalustan alle. Tämän romaanin lukeminen oli terapiaa Susan Abulhawan tuomitsevien sanojen näivettämälle sydämelle, vaikka surulta ei tässäkään säästytä. Voi vain ihailla sitä, kuinka luontevasti Adichieltä sujuu siirtymä toivosta ahdistukseen ja takaisin. Kipua vääristämättä tai pyöristämättä, onnea väheksymättä.

Chimamanda Ngozi Adichien Kotiinpalaajat on romaani, jonka voi huoletta jättää pöydälle odottamaan seuraavaa lukemiseen otollista hiljaista hetkeä, eikä kirjaan tarttuminen tauon jälkeen tunnu lainkaan tympeältä. Jos jostain kirjasta voi sanoa, että se helposti lähestyttävä, niin tämä on juuri sellainen kirja. Vaikka on kyse pitkästä, yli 500-sivuisesta romaanista, harjaantunut lukija lukee tämän vuorokaudessa, teksti on niin soljuvaa ja helppolukuista. Ensimmäinen teos, joka pääsee Omat suosikit -kategoriaan.