"Kodinkoneet on tehty sitä varten, että ne menisivät rikki ja tarjoaisivat tuhdit tienestit kodinkonekorjaajille. Vaimot on puolestaan keksitty keksimään aviomiehille puhdetöitä, jotta ne pysyisivät poissa kapakoista ja viinakaupoista."

- Jarmo Aaltonen

On aina mukavampaa kehua kuin moittia, siksi helpotus oli suuri luettuani tämän Jarmo Aaltosen vuonna 2008 painetun pakinakokoelman Keskellä kämmentä - tositarinoita miesten töistä. Pakinat on alunpitäen julkaistu Helsingin Sanomissa silloin, kun Aaltonen on toiminut HS:n taloustoimittajana. En löytänyt tietoa siitä, missä hän vaikuttaa nykyään. HS:n verkkosivuilta en bongannut Aaltosen nimeä, kun hetki sitten yritin hakea.

Pakinoiden kuuluu olla viihdyttäviä, kevyitä, ja helppolukuisia, ja Aaltosen nasevat ja maanläheiset tekstit ovat juuri sellaisia. Vaikka aihepiirit pyörivät pitkälti remontoinnissa ja käsillä tekemisessä, sekaan mahtuu myös hauskoja oivalluksia perhe-elämän dynamiikasta ja arjen haasteista. Mikään ei ole tylsempää kuin täydellisyys, ja siksi onkin vain onni, että oikea elämä on kaukana sisustuslehtien millilleen hiotusta kiiltokuvahötöstä.

Kovin montaa pakinaa ei jaksa kerralla ahmia, mutta voisin suositella tätä vaikka kevyeksi mökkilukemiseksi, eikä lukijan itsensä tarvitse edes olla "kotikätevikkö". Aaltosen aatoksiin on jokaisen helppo samaistua.