Dirk Gently on epäjärjestelmällisen ja sekasortoisen etsivätoimiston epäjärjestelmällinen ja sekava perustaja ja ainoa työntekijä - jos ei palkkarästejään vartovaa passiivisaggressiiviseen vastarintaan ryhtynyttä siivoojaa lasketa - jonka erikoislaatuiset työskentelymetodit käyvät täydellisesti yksiin erikoislaatuisten toimeksiantojen kanssa. Tässä olikin se pohjatieto, jota tästä Adamsin varsin viihdyttävästä dekkarista tarvitsette. Jos ihan välttämättä haluatte kuulla jotain juonesta, se menee jokseenkin näin:

Dirkin sihteeri Janice Smith saa tarpeekseen, irtisanoutuu, ja katoaa sillä samaisella Heathrown lentokentällä, jolla viisi vuotta sitten leskeytynyt Kate Schechter tapaa ukkosenjumala Torin. Hetkeä myöhemmin lentokentällä tapahtuu mystinen räjähdys, joka tulkitaan luonnonmullistukseksi. Samoihin aikoihin Dirk saapuu viisi tuntia myöhässä tärkeään tapaamiseen ja löytää määränpäästä lauman poliiseja, aggressiivisen teinipojan, ja levylautaselta mestatun asiakkaansa pään. 

Räjähdyksen jälkeen poikansa omatoimisuudesta kiivastuneen Odinin luotaantyöntävä peikkopalvelija Toe Rag liimaa Torin lattiaan ja ilmoittaa, että Odin haluaa nähdä poikansa, mutta ennen Toria Odin tapaakin Katen, joka on saanut päähänsä etsiä hyppysiinsä pohjoismaalaiselta vaikuttaneen vaalean jätin, jonka hahmo oli Katen viimeinen näky ennen sokaisevaa räjähdystä. Lähdettyään Odinin lomakohteena toimivasta mielisairaalasta - erikoislaatuisten ihmisten hoitokodista - Katen Citroënin perään törmää harhailevan Dirkin rähjäinen Jaguar ja aivan kuin jonkin käsittämättömän universaalin lain ohjaamana näennäisen satunnaisilta tuntuneet kohtalon oikut, jumalat, ja ihmiset alkavat löytää yhteisiä nimittäjiä.    

466.jpg

"Sitä paitsi minä en ole samanlainen kuin muut yksityisetsivät. Minun menetelmäni ovat holistisia ja sanan varsinaisessa merkityksessä kaoottisia. Minä operoin tutkimalla kaiken perustavanlaatuista keskinäistä riippuvuutta." 

Tässä vaiheessa on varmaan selvää, että kirja kannattaa lukea itse. Juoni on niin hassahtanut, ettei sen selittämisestä tule mitään. Sielun pitkä pimeä teehetki on hurmaava kirja. Tiedän, että Dirk Gentlyn holistisesta etsivätoimistosta on tehty Netflix -sarja, jota voisin uteliaisuudesta vilkaista. Ainakin luettuna tämä on todella viihdyttävä. Ainoa ärsyttävä asia on se, että pokkarikoossa teksti on turhan pientä ja tiivistä.