Niilo on työhönsä ja elämäänsä kyllästynyt opettaja, joka eräänä kalseana syyspäivänä pyörtyy tuntemattomasta syystä luokkahuoneen lattialle ja joutuu pitkälle sairaslomalle. Pää terveyssiteillä ja sideharsolla paikattuna Niilo hoipertelee kotiin ja ymmärtää, ettei fyysinen oireilu voi mitenkään johtua luokkahuoneen rumasta verhokankaasta, eikä sisäinen levottomuus stressistä tai masennuksesta, vaan yleisestä tyytymättömyydestä elämään sen nykyisessä muodossaan. Jättääkseen jälkipolville merkin olemassaolostaan hän ryhtyy anarkistiksi silläkin uhalla, ettei soimaava omatunto ota vaietakseen ja miehessä tapahtunut muutos on rikkomassa pitkän avioliiton ja koitumassa tasaisen perhe-elämän tuhoksi.

jokakelin_mies97227.jpg

"Marjan katse pysähtyi yllättäen Niilon kasvoihin. Marja keinautti päätään vinoon ja tarkasteli kollegansa molempia puolia, ikään kuin eksoottista eläintä, josta ei ollut aivan varma oliko se vaarallinen vai ei." Pasi Ahtiainen/Jokakelin mies

Pidin tästä yllättävän paljon. Ajoittain todella hauska, kokonaisuutena kepeää luettavaa, mutta täynnä arkiseen oravanpyörään liittyviä teräviä havaintoja. Viihdyttävä kirja yhtälailla miehille kuin naisillekin. Oivallinen isänpäivälahja.