Varamo seuraa suorastaan harmaalta ja tylsältä vaikuttavan ministeriön virkamiehen (Varamo) päivää, joka tuntuu suistuvan raiteiltaan sen jälkeen, kun hän nostaa palkkansa kahtena väärennettyä sadan peson setelinä. Minulle tästä jäi päällimmäisenä mieleen se, kuinka pienestä elämän mullistavat muutokset voivat saada alkunsa. Tämä pienoisromaani koostuu mitä erikoisemmilla yksityiskohdilla sävyttyneestä tapahtumaketjusta, jonka lopussa Varamo on saanut aikaiseksi jotain yllättävää.

lataus.jpg

Maisemamaalari sai suitsutusta kirjan kannessa (takakannen sisäosa), mutta minut tämä jätti vähän kylmäksi. Olihan tässä todella voimakkaita kohtauksia ja romaani sisälsi veistoksenkaltaisia mielikuvia, mutta itse huomasin hiukan kyllästyväni. Kirja kertoo taidemaalari Johann Moritz Rugendasista ja hänen työstään maisemamaalarina Chilessä ja Argentiinassa.

Nyt kaikki Tornion kirjastosta löytyneet Airan romaanit luettuani voin yhteenvetona sanoa, että Airan erikoisuus piilee hänen tavassaan käsitellä aiheitaan moniulotteisesti. Kun hän kirjoittaa lokeroituneesta yhteiskunnasta, tarina avautuu lukijan silmille geometrisina kuvioina. Kun hän käsittelee maalaustaidetta, tarina muistuttaa siveltimen vetoja öljyvärimaalauksessa. Tällainen kirjallisuus voi syntyä vain todella lahjakkaan kirjoittajan kynästä, mutta se ei sovi juonellisten tarinoiden tai helpon kirjallisuuden ystäville.