Seuraavaksi lukuvuorossa oli dekkarihyllystä Jasu Rinneojaa ja Henry Ahoa, jota olen lukenut jo aiemmin. En erityisemmin Ahosta viime kerralla pitänyt, jos nyt en inhonnutkaan. Odotukset ennen tämän lukemista olivat vähäiset.

Kirja kertoo keski-ikäisestä ja perheellisestä Mikael Rajalasta ja 15-vuotiaasta yh-äidin kapinallisesta tyttärestä, Johanna Niinikoskesta, jotka tutustuvat toisiinsa FreeToNude-sivustolla. Sivuston tarkoitus on nimensä mukaisesti tirkistellä ja tulla tirkistellyksi. Johanna postaa sivustolle eroottissävytteisiä kuvia ja Mikael, joka kuvittelee chattailevansa täysi-ikäisen kanssa, löysää kukkaron nyörejä saadakseen nuuhkia tytön postittamia limaisia alkkareita. Suhteellisen viattomalta vaikuttavasta leikistä tulee kuitenkin vakava rikos, kun kaksikko päätyy tapaamaan livenä ja Johanna saa karvaasti kokea, mikä on lapsen ja aikuisen ero.

himon-hinta.jpg

Hyi hitto. Harvinaisen ällöttävä kirja. Ehkä eniten siksi, että tuollaista todella tapahtuu. Olen itsekin ollut parisuhteessa miehen kanssa, joka kuolasi alaikäisten perään ja ajatusmaailma oli kammottavalla tavalla samanlainen kuin tällä Mikaelilla. Oikeastaan monet kirjan henkilöistä olivat melko uskottavia. Tai no... Johannan äiti oli täysin käsittämätön. Nainen, joka itse oli tullut nuorena raskaaksi muka järkyttyi ajatuksesta, että hänen teinityttärensä masturboi? Sitä en niele. Ihmettelen myös Johannan naiiviutta. Kyllä minä ainakin viisitoistakesäisenä tiesin mitä tapahtuu, jos chattailee aikuisen miehen kanssa nimimerkillä "AnnanP95" ja lähtee sitten tämän kanssa ryyppäämään. Kirjan henkilöt olivat vähän levottomia ja onnettomia tai peräti surkeita. Jotenkin sijoiltaan niksahtaneita.  

Ei tämä varsinaisesti huonosti kirjoitettu kirja ollut, mutta kirjan kohderyhmä jäi minulle vähän epäselväksi. Näistä asioista on puhuttu paljon, eikä verkossa tapahtuva moninainen hyväksikäyttö ole varmasti kenellekään yllätys. Välillä tuli mieleen, että tämä on suunnattu niille, joilla olisi halua noudattaa Mikaelin esimerkkiä. Toisaalta välillä tekstissä suorastaan halveksuttiin Mikaelia. Jos nainen kirjoittaisi tuollaista tekstiä, hänet leimattaisiin pahimman sortin rintsikanpolttajafeministiksi. En kyennyt tuntemaan empatiaa Mikaelia kohtaan, vaikka koinkin tämän syyllistyneen lähinnä tyhmyyteen, mutta olin tyytyväinen siihen, että mies lopulta oppi jotain tärkeää. Eivätkä tässä kirjassa naisetkaan helpolla päässeet. Aika kurja kuvaus molemmista sukupuolista. Tämä kirja on hyvä syy olla pitämättä ihmisistä ja hyvä peruste pysyä ikuisesti sinkkuna.