Arvasin jo nimestä, että tämä on joku 'pokasahavaihtuukivääriin-tyylinen' historiantallennusromaani, ja oikeassa olin. Tämän kirjan eduksi voin kuitenkin sanoa, että tämä on taidokkaasti kirjoitettu ja kuvailu on hienoa ja tarkkanäköistä. Sanoja ei tuhlata jaarittelemalla maisemista ja tyhjänpäiväisyyksistä, mutta lukijan silmien eteen maalataan silti hyvinkin eläviä mielikuvia. Ei suinkaan täysin turha kirja, vaikka ei kuulukaan omaan suosikkikategoriaani. Tässä kirjassa ärsyttivät samat asiat kuin aiemmissa lukemissani vastaavaan aihepiiriin lukeutuvissa kotimaisissa romaaneissa: tarinan tyhjät kohdat täytettiin turhilla ryypiskelykuvauksilla ja epäolennaisuuksilla. Känniläisten tappeluilla ei ole mitään historiallista arvoa. Jos ne olisi jättänyt kokonaan pois, kirja olisi puuduttanut hiukan vähemmän. 

9789523153028.jpg

Tarinan päähenkilö Vikke on aikuisuuden kynnyksellä oleva nuori mies, joka lähtee Sallan Kuolajärveltä Vienaan tavoitteenaan ansaita rahaa ja itsenäistyä. Elämä kuitenkin opettaa Vikkeä karulla tavalla heti ensimmäisessä työpaikassa ja hän lähtee pakoon epämääräisiä suhdesotkuja päätyen lopulta keskelle vasta itsenäistyneen Suomen levottomuuksia, sisällissotaa, ja historiallisten tapahtumien pyörteitä.

Tästä kirjasta on helppo huomata, että kirjan kirjoittaja on toiminut opettajana. Historia on hallussa ja faktoista pidetään kiinni. Suurin ongelma Vienan kuohuissa onkin lähinnä kohderyhmän kapeus. Minä en tuohon kohderyhmään kuulu.