80-luvulla Fjällbackan pikkukaupungissa murhattiin neljävuotias Stella, jonka kuolemasta syytettiin kahta paikkakuntalaista teinityttöä, Heleniä ja Marieta. Molemmat ensin myönsivät, sitten kielsivät aiheuttaneensa Stellan kuoleman, mutta Fjällbackan asukkaille tytöt tulisivat aina olemaan murhaajia, ellei toisin todisteta. Helen jäi asumaan kotikonnuilleen ihmisten kyräilystä huolimatta, mutta Marie hyödynsi mainettaan näyttelijän uralla, joka lopulta johdattaa hänet takaisin kotikaupunkiinsa - pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Samalta tilalta, jolta Stella katosi 30 vuotta aiemmin, on kadonnut toinen pikkutyttö, ja vanhat haavat revitään taas auki. Jälleen kerran neljävuotias tyttö löytyy murhattuna metsästä, tismalleen samasta paikasta kuin Stella, löytäjä on sama kuin edellisellä kerralla, ja suruviestiä on viemässä sama konkaripoliisi kuin Stellan tapauksessa. Murhissa on jotain rituaalinomaista, mutta mikä liittää ne 1600-luvulla paholaisen morsiamena kuolemaan tuomitun naisen tapaukseen?

9b589adb9e25e58c3feddc7899ab0d64.jpg

Tämä oli ensimmäinen äänikirjakokeiluni, jonka lopulta päädyin lukemaan e-kirjana, koska äänikirja eteni niin puuduttavan hitaasti. En oikein pitänyt sähköisen kirjan lukemisestakaan, mutta oli siinä hyotynsä: kännykkä on aina mukana, joten saatoin uppoutua kirjaan yllättävissäkin paikoissa. 

Pidin tästä Läckberkin Noidasta, joskin suomennos vähän kiusasi. Se ei tuntunut kauhean luontevalta. Joko vika oli suomentajassa tai sitten Läckbergin kirjoitustyylissä. Pitäisi opetella ruotsia niin voisin lukea nämä alkuperäiskielellä. Romaanin alkupuoliskolla esitellään hirveän paljon ihmisiä ja ainakin äänikirjan muodossa on vaikeaa saada selvää kuvaa siitä ketkä kaupunkilaisista ovat ne, joita kannattaa erityisesti seurata. Kun takaumat heittivät minut 1600-luvulle, aloin kyllä jo aavistella, että ehkä laajalle henkilökattaukselle on syynsä. Tämä kirja on juuri niitä dekkareita, joita luen erityisen mielelläni. Tarina ei ole liian ohut eikä juoni liian itsestäänselvä, vaikka aloinkin aavistella tulevaa jo melko aikaisessa vaiheessa. Tässä on tarinalle tärkeää kerroksittaisuutta, ei ainoastaan pääjuonessa vaan myös sosiaalisessa miljöössä. Muukalaisviha ja erilaisuuden kohtaaminen ovat tämän kirjan teema.

Jos siis mietit lomalukemista ensi kesälle, Läckbergin Noita hyvä vaihtoehto. Suosittelen ottamaan niteenä tai e-kirjana, ei äänikirjana. Äänikirja on niin hidastempoinen, että tarinan rakenne kärsi.