Nuorena romuluinen ja kömpelö Vera Blom lopettaa kesken sairaanhoitajaopintonsa kohdattuaan narsistinoloiselta mentoriltaan, Sirkalta, kärkästä arvostelua ja kehnoa kohtelua. Vuosia myöhemmin hän olosuhteiden pakosta suostuu palaamaan entiseen opinahjoonsa ryhtyäkseen liikunnanopettajan sijaiseksi. Samalla hän kohtaa taakse jättämänsä syyt ja seuraamukset, karvaat ja kauniit muistot ja ihmiset, joiden tapaamista hän sekä pelkää että odottaa: syyllisyydentuntoaan rahalla sovittelevan äitinsä rakastajan, Toivo Suutarin, ja kirjassa lähes unenkaltaisena olentona kuvatun ystävänsä Annan. Saapuessaan hän tutustuu uuteen naapuriinsa; tyttärensä kontrolloimaan vanhukseen, Jussi Taavitsaiseen, ja aloittaa suhteen vetovoimaisen kemianopettaja Kaj Rautiaisen kanssa.

thumbnail%20%282%29.jpg

Kirja on kirjoitettu ensimmäiseen persoonaan. Oliko se harkittu tehokeino? Todennäköisesti oli. Mutta koska tarina oli jo itsessään hyvin sisäänpäinkääntynyt, minä-muotoon kirjoittaminen sai sen tuntumaan ainakin omaan makuuni liiankin intiimiltä. Veran ahdistukset ja pyristelyt tulivat niin todellisiksi, että lukiessa koin henkistä pahoinvointia. Tämän intiimiyden vuoksi aloin myös inhoamaan päähenkilöä, enkä usko, että kirjailija on ihan tällaista reaktiota toivonut. Verasta ei tiennyt, onko hän lintu vai kala, rohkea vai raukkamainen, kohtaaja vai karkaaja. Ärsyttävä suhtautuminen toisten ihmisten valintoihin oli ristiriidassa Veran omien valintojen kanssa. Veran rohkeus oli piilossa pinnan alla, enkä minä pidä päähenkilöistä, joille ihan tavallinen elämästä selviytyminen ja itsensä arvostaminen on noin pirun vaikeaa. 

Älkää ymmärtäkö tätä tyrmäyksenä, Lumen ääni ei nimittäin ole kelvoton romaani edes minun mielestäni, vaikka en siitä pitänytkään. Luulen, että analyyttiset ja psykologiasta kiinnostuneet ihmiset pitäisivät tästä hyvinkin paljon. Sellaiset ihmiset, jotka tykkäävät istua työpaikan kahvihuoneessa puimassa työkaverin alkoholiongelman syvimpiä syitä. Minä en pidä ihmisistä, siksi en tahdo liiskautua näin liki kenenkään ihoa.